Maltwhisky – Paul Mårtensson

Paul inledde med att berätta lite om whiskyns bakgrund och början på exporten. Cutty Sark som döptes efter ett känt skepp var ett av de första där man byggde varumärket kring en känd legend.

Efter hand har turismen och whiskyindustrin börjat gå hand i hand.

Paul gick sedan igenom tillverkningsprocessens olika steg. Jag försökte hänga med så gott det gick men Ni whiskykännare får ha överseende med eventuella missar.

· Floor malting. Traditionell metod för att spräcka maltkornens skal. Kornen lades ut på ett golv och vattnades. Efter hand sprack skalen. Det krävde dock att malten vändes – ett tung jobb som kunde ge ”monkey shoulder”.

· Torkning. Utfördes i pagoder, som är whiskyindustrins symbol. Om torv användes att elda med blev whiskyn mer rökig.

· Malning till ett grovt mjöl.

· Mashing. Till den malda malten tillsätts vatten, som värms upp till 80 grader. Socker fälls ut.

· Washback. Vätskan kyls och jäst tillsätts.

· Destillering två gånger (wash still och spirit still). Destilleringen utförs i stora kopparpannor. Spriten håller 50-60 % och späds sedan med vatten till drygt 40 %.

· Lagring i tunnor av ek, impregnerade med sherry eller bourbon.

Whisky provas i lätt kupade glas för att maximera upplevelsen. Vanligtvis slås en drum upp vilket är 2,8 cl.

Det är ok att ta några droppar vatten i glaset men aldrig is.

 

Hans Åström

Präntare