Gunnar Lundquist – vinprovning

Under rubriken blå druvor – röda viner berättade Gunnar om de tre vanligaste blå druvorna; pinot noir, cabernet sauvignon och syrah.

 

Pinot noir

en gammal sort. Den odlades av romarna redan omkring 300 e Kr.

Av världsproduktionen står Frankrike för 27%, USA 21 % och Tyskland (där den heter spätburgunder) 10%, men den förekommer över nästan hela världen.

 

Pinot noir muterar lätt och har bland annat ge upphov till pinot gris och pinot blanc. Pinot noir är även ”förälder” till pinotage.

 

Pinot noir växer gärna i svalt klimat, den är känslig för röta, ger tämligen låg avkastning och mognar tidigt. Ganska svårodlad druva. Klasarna är kompakta med runda druvor som har tunt skal. Det gör att vinet ofta är tämligen ljust, med låg syra och låga tanniner.

 

Smak/doft; jordgubbar, hallon

 

Cabernet Sauvignon

 är en korsning mellan Cabernet franc och sauvignon blanc. Den har sannolikt sitt ursprung i Bordeaux i Frankrike men odlas idag över hela världen.

Cabernet sauvignon vill ha varmt klimat och den är lätt att odla. Det är en liten druva med mycket kärnor och tjockt skal. Det innebär att vinet får mycket färg och kraftfulla tanniner. Vinet kan med fördel lagras. Cabernet sauvignon förekommer inte så ofta som endruvevin utan blandas med till exempel merlot.

Smak/doft; unga viner svart vinbär, plommon. I äldre viner kompletteras dessa dofter med till exempel kaffe, cigarr.

 

Syrah/Shiraz

Druvan kan beläggas långt tillbaka i tiden. Ursprunget har i många år ansetts vara i Persien, nuvarande Iran. Senare tiders DNA-undersökningar visar dock att syrah är en korsning mellan mondeuse blanc och dureza med rötter i Frankrike och då främst i Rhonedalen.

De främsta producenterna är Frankrike med 34% och Australien med 21% men den odlas över hela världen.

Syrah vill ha ett ”lagom” klimat, varken för varmt eller kallt. Den ger god avkastning. Syrah växer i kompakta klasar med små druvor som har tjockt skal. Färgen på vinet blir således mörkt och det har kraftfulla tanniner.

Doft/smak; charkuterier, läder, stall, vilt

 

Efter varje genomgången druva testades två viner. Det doftades och sörplades med stor frenesi. Ofta var gruppen tämligen överens om vilket som var bäst eller mest prisvärt.

Provningen avslutades med ett quiz för att se hur mycket kunskap som fastnat.

 

Hans Åström

Präntare