Besök på Skärhus mathantverk

Cajsa och Jan Åbjörnsson har sin bakgrund i universitetsvärlden, men deras gemensamma matintresse gjorde att de 2014 bestämde sig för att lämna livet i Malmö/Limhamn.

Man byggde om och ut sommarstugan i Skärhus och började gå en rad utbildningar/kurser ibland annat Italien och Östersund. Man köpte in gården, driften nu är förlagd 2016 och charkuteriet, i gamla stallet, stod klart 2020. Gårdsbutiken var klar 2022 och nu håller man på att skapa ett gårdscafé.

Under sommaren, från 28/6 är det öppet fredag-lördag-söndag.

Specialitet är lufttorkat kött från egna grisar. Grisarna är Linderödssvin och vanliga konventionella. Uppfödningen är ekologisk och grisarna går ute hela året. För närvarande har man 30 grisar som föds upp långsamt. En gris är slaktfärdig efter 2 ½ år.

För att köttet ska bli bra får de inte vara ”stressade”.

 

Hans Åström

Präntare