Årets första veckomöte ägnades åt "Moster Eva" och hennes vistelse i Argentina under sent 1940-tal. Till området Misiones mellan Brasilien och Paraguay kom under 1910- och 1920-tal många svenskar för att söka lyckan. Under sent 1930-tal fanns det drygt 900 svenskar eller svenskättlingar. Eva och hennes man Nils-Henrik, som var präst, skulle bygga upp den svenska kyrkans verksamhet i Misiones och även anlägga en kyrka.
Moster Eva föddes 1907 i Gällared i Halland, som första barn till Konrad och Judith Åström. Konrad var folkskollärare och kantor. Eva följde med sina föräldrar till Främmestad i Västergötland och senare Fliseryd i Kalmar län. Där föddes 1924 min mor Barbro.
 
Eva gick Röda korsets sjuksköterskeutbildning i Stockholm. När hon blev färdig 1931 arbetade hon på olika sjukhus i Stockholm, där hon bland annat vårdade Gustaf V och den sovjetiska ambassadören Alexandra Kolontaj.
 
1944 gifte hon sig med Nils-Henrik Mårdh, som var präst. 1946 fick de uppdraget att bygga upp den svenska kyrkan i Misiones, ett delområde i Argentina.
 
Under framför allt 1910- och 20-tal emigrerade många svenskar till Misiones där de grundade ”staden” Obera. Vid 1930-talets slut fanns ungefär 900 svenskar eller svenskättlingar i området.
 
De hade fått möjlighet att köpa mark under förmånliga villkor. Dessa gårdar eller chacror som de kallades var ofta på 25 eller 50 hektar. Där odlades framför allt yerba, träd eller buskar, där bladen torkades och användes till nationaldrycken mate. Det odlades även lite tobak och bomull samt frukt och grönsaker till husbehov.
 
Det var säkert ett ganska hårt liv att röja skogen så att det gick att odla. Man skulle också göra bekantskap med olika djur från pumor till giftiga ormar och spindlar. Dessutom var odlingarna utsatta för väder och vind.
 
Eva och Nils-Henrik hade ”fulla dagar”. Under ett år kunde man avlägga ungefär 300 hembesök samtidigt som man tog emot 2000 besök i prästgården. Det skulle hållas andakter och ordnas med julfest och luciatåg. Sedan hölls det föredrag och filmaftnar, vävkurser och kurser i spanska. Sedan skulle ”Budkaveln” det månatliga nyhetsbladet framställas.