Här kommer ett lätt Öldoftande veckobrev efter besök hos Anders och Agneta som driver Fulltofta Gårdsbryggeri AB vid Gry gård.

Hit flyttade man 2018 och fick igång själva bryggningen 2019. Förutom ölbryggningen har man i den gamla omgjorda ladugården en del festarrangemang som bröllop, födelsedagsfester m.m.

 

Anders har hållit på med ölbryggning i omkring 20 år och är en passionerad ölnjutare. 

Själva bryggningen gör man i den stora maskinhallen på gården.

Huvudingredienserna i ölen är malt, humle, jäst och vatten. Malten består till ca 90% av korn. Övrigt av vete och havre. Man brygger ölen i stort sett från de Bayerska renhetslagarna.

Malten ger smak och färg och har till uppgift är att få ut sockerhalten. Då måste man omvandla stärkelsen till socker. Man värmer då upp malten och vatten till ca 65 grader ca 1 timma.

Därefter kokas massan i ca 75 minuter och humle tillsätts. Humlen står för beskheten i ölen. Efter 75 minuter kyler man ner massan till ca 20 grader som är lagom jästemperatur. Sen häller man ner jästen. 5 till 10 dagar ska det sen jäsas. Efter det ligger drycken kvar ca 4 till 5 veckor i tankarna. Sen är det klart för tappning på flaska.

 

Till 1500 l öl går det åt ca 300 kg malt 3 till 5 kg Humle samt ca 1 kg jäst. Anders använder 10 olika sorters Humle för olika smaker.

De 300kg Malt som blir kvar ger han det mesta till djurmat. En del får Tahiti konditoriet till brödbakning.

 

Mörkt öl har längre hållbarhet än ljust öl samt ju större alkoholhalt desto längre håller ölet. Öl med Humle tappar smaken med ålder. Inget övrigt fel på ölet.

 

Efter genomgången hur man tillverkade ölen fick de som Inte körde bil provsmaka 5 olika sorters öl.

Lager 06. Ljus lager med måttlig beska.

B-52. IPA med fruktig smak.

Loke. Ale av typen svart IPA

Humlenunnan. Deras tolkning av en Belgisk tripel

Harry-Båge. Brown ale.

 

Anders säljer öl till 13 systembolag i Skåne. På en del har han inne 15 av sina olika ölsorter. På systemet i Hörby finns 11 av ölsorterna.

Han tillverka också Must samt Julöl.

Vi fick även reda på att 90% av ölförsäljningen på systemet är ljus lager. Norrland Guld är den ölsort som säljs mest på systemet.

 

Vid datorn

Anders Schmidt Evertsson